Режисерот Александар Поповски и професорот Васо Ристов нови селектори на Охридско лето

 

Н.У „Охридско лето“ ја информира јавноста дека го раскина договорот за соработка со музичкиот селектор Ѓорѓи Цуцковски, по претходна согласност од Управниот одбор на Установата. Соработката се прекинува поради неисполнување на обврските дадени во договорот.

Управниот одбор на Н.У „Охридско лето“ на вчерашната седница го прифати предлогот за именување нови селектори. За драмскиот дел од програмата како селектор е именуван Александар Поповски, еден од нашите најуспешни театарски и филмски режисери. За музичкиот дел од програмата на Фестивалот „Охридско лето“. како селектор е именуван проф м-р Васо Ристов од Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“- Скопје.

Се работи за истакнати уметници  и културни работници, добро познати на домашната и меѓународната театарска и музичка јавност, со богата меѓународна професионална кариера. Фестивалот „Охридско лето“ очекува од новоименуваните селектори да ги вложат своите капацитети максимално и да бидат активни креатори на уметничката програма на годинешново фестивалско издание, во духот на богатата меѓународна традиција, реноме и значење на Охридско лето.

 

http://kultura.gov.mk/index.php/odnosi-so-javnost/novosti/3662-2018-03-24-10-33-08