„Стаклена Менажерија“ – приказна за суровоста на современиот човек

Комплекси, несигурност, суровост на современиот човек кој ја загубил смислата за солидарност и сочувство кон послабите. Оваа реална слика оригинално ја доловија актерите од Народниот театар од Охрид кои вчера во рамките на фестивалот „Охридско лето“ ја одиграа вонвременската театарска претстава „Стаклена Менажерија“ од Тенеси Вилијамс.


Охридските актери Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски, Адријана Билаловиќ –Тодороска и  Филип Кипровски на сцената доловија емоционално патување низ комплексноста на семејните односи но и болен крик за големата неспособност на човекот да љуби.

 

„Стаклена Менажерија” е едно од најинтересните дела на славниот Тенеси Вилијамс. Тој ја отсликува својата автобиографија во односите помеѓу самите ликови во драмата.

 

Режисерка на оваа театарска претстава е Софија Ристевска- Петрушева која е потписник на над триесет театарски претстави во институционални и независни театри низ Македонија, Бугарија и Србија. Со ансамблот од Охридскиот театар, режисерката има соработувано со претставите „Граница”, „Валкани приказни” и „Европа”, сите три реализирани пред театарот да стане официјална, државна институција. Ристевска-Петрушева е сопственик и уметнички директор на Интимен театар во Битола.