„Д’ Квин Сикс“ вечерва со а А капела пеење во акустичната „Света Софија“

Музичката атракција, А капела секстетот „Д’Квин Сикс“,  вечерва ќе приреди незаборавно доживување за публика на „ Охридско лето“.

Овој состав од Виндзор Касл, Велика Британија, ќе одржи концерт во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот.

„Д’Квин Сикс“ го сочинуваат контратенорите Даниел Бритејн, Тимоти Карлстон, тенорите Николас Маден и Доминик Бланд, како и басот и баритинот Ендрју Томсон и Сајмон Вајтли. Членовите на секстетот „Д’ Квин Сикс“ се дел од професионалните пејачи, наречени Lay Clerks на капелата „St. George“, кои живеат и работат во дворецот „Виндзор“ во Велика Британија. За да се биде член на еден ваков колектив потребни се високи музички стандарди, бидејќи тие се оние кои редовно настапуваат за Кралското семејство. Членовите на „The Queen’s Six“ се извонредни музичари кои што често се среќаваат и во други значајни вокални ансамбли од светот, како „The Sixteen“, „The Tallis Scholars“ и „Tenebrae“.

Репертоарот што го изведуваат е прилично разновиден, а покрај делата од раната музичка историја, тука спаѓаат и дела од народната музика, како и аранжмани на дела од поп и џез-музиката. Досега имаат издадено повеќе компакт-дискови кои се одлично прифатени од страна на слушателите.

Во акустичната црква „Света Софија“ ќе изведат дела од Вилијам Бирд, Томас Морли, Хернандо Франко, Мигуел Даљо и Лана, Филип Мур, Нико Махли, Ирвинг Берлин, како и композиции од други автори. На вечерашниот репертоар се и традиционалони англиски песни, како и познатата песна „ Thriller  од Мајкл Џексон, во аранжман на Тим Карлстон.