д.м.г

РЕЦЕНЗИЈА: Радосен концерт на полна месечина – Кон Свечениот концерт за отворањето на шеесет и второто „Охридско лето“

Во богатата историја на „Охридско лето“, запишани се врвни имиња од светски уметници што биле дел од програмите на свечените отворања и концертите на фестивалот. Присуството на артисти од сферата на вокалната уметност, реномирани оперски уметници, пејачи од целиот свет, ја збогатуваат разноликата физиономија на најзначајната музичко-сценска манифестација во Македонија. Несомнено, енергијата на Ана Липша Тофовиќ, […]

РЕЦЕНЗИЈА: Радосен концерт на полна месечина – Кон Свечениот концерт за отворањето на шеесет и второто „Охридско лето“ Read More »

Полска вечер на „Охридско лето“ со трио Супниевски

Шеесет и второто издание на фестивалот „Охридско лето“  денеска ќе продолжи со традиционалната Полска вечер во чии рамки ќе настапи триото Супниевски.Концертот ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот. Ова трио го сочинуваат Каролин Супниевски-чело, Магдалена Супниевски-виолина, Ана Супниевски- виолина. Триото „Супниевски“ основано во 2016 година  го сочинуваат три сестри,

Полска вечер на „Охридско лето“ со трио Супниевски Read More »

Воодушевена публика и бурни овации за вчерашната претстава „Секс, лаги и љубомора“

Народниот театар Охрид вчеравечер ја отвори драмската програма на фестивалот „Охридско лето“  со премиерата „Секс, лаги и љубомора“ од Марк Камолети, во режија на Коле Ангеловски. Професионалните актери Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Адријана Билаловиќ –Тодороска, Елизабета Стефановска,Билјана Билаловиќ – Вељаноска и Марија Новак покажаа извонредна игра и не го криеја задоволството што работеа со еден

Воодушевена публика и бурни овации за вчерашната претстава „Секс, лаги и љубомора“ Read More »

Прекрасна вечер со врвните пијанисти од пијано-дуото Кањацо

Прекрасна атмосфера вчеравечер приреди пијано-дуото АнАнтонио“ музицирајќи во црквата „Света Софија“. Извонредните уметници Ана Јосимовска –Кањацо и Антонио Кањацо изразувајќи ја својата виртуозност на пијаното донесоа дела од А. С. Аренски, Брамс, Рахмањинов, како и композиција од македонскиот композитор Томислав Зографски. -Првпат на „Охридско лето“ настапив пред 19 години сама, а овојпат  настапувам во дуо

Прекрасна вечер со врвните пијанисти од пијано-дуото Кањацо Read More »