д.м.г

РЕЦЕНЗИЈА:Кон концертите на камерните ансамбли „Нов здив“ и „Профундис“

Програмата од првиот дел на шеесет и второто „Охридско лето“, на публиката во црквата Св. Софија и претстави два исклучително интересни концертни вечери со македонските камерни ансамбли „Нов здив“ и Профундис“. По многу нешта можеме да го поврземе делувањето на овие два оркестри, но осбено важно и за поздравување е заедничката тенденција да се обединат […]

РЕЦЕНЗИЈА:Кон концертите на камерните ансамбли „Нов здив“ и „Профундис“ Read More »

Француска вечер на „Охридско лето“ со квартетот „Агат“

Квартетот „Агат“ од Франција вечерва ќе настапи во рамки на традиционалната Француска вечер на фестивалот „Охридско лето“. Концертот ќе се одржи во катедралната црква „Света Софија“ со почеток во 21 часот. Во овој состав членуваат виолинистите Адриен Јуркович и Тома Декан, виолончелистот Симон Јашеме и Рафаел Пањон на виола. Квартетот „Агат“ е формиран е во

Француска вечер на „Охридско лето“ со квартетот „Агат“ Read More »

Музичко-сценски перформанс „Немаме резервна планета“ за најмладата публика на „Охридско лето“

Музичко-сценски перформанс „Немаме резервна планета“  со  5+ Бенд и  јунаците од 5+ Фамилија денеска ќе се се одржи на сцената „Долни Сарај“ со почеток во 19 часот. Овој настан во продукција на ОХО наменет за најмладата публика, е во режија на Игор Ангелов а ќе се одигра во рамки на „Охридско лето“. Играат: Игор Ангелов, Ивана Павлаковиќ, Сара

Музичко-сценски перформанс „Немаме резервна планета“ за најмладата публика на „Охридско лето“ Read More »

Амбасадор Силвести: Музиката ни нуди засолниште и надеж за подобра иднина

Со впечатлив драматизам и длабока емоција во изразот, вчеравечер моќно одекна гласот на една од најзначајните вокални уметници во Италија, сопранот Дариа Масиеро која настапи во пијано придружба на нејзиниот сонародник, пијанистот Андреа Кампора. Тие на публиката ѝ овозможија прекрасно музичко патување со сериja арии од класичниот оперски репертоар, од Верди до Пучини и Маскањи,

Амбасадор Силвести: Музиката ни нуди засолниште и надеж за подобра иднина Read More »