д.м.г

Рецензија кон концертот на Камерниот оркестар на МММ: Шармантно, ведро и музикално

Веќе 36 години по ред, завршниот концерт на летната сесија на Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија (од 2018 година именуван по диригентот Саша Николовски-Ѓумар), е дел од фестивалската програма на „Охридско лето.“ Три и пол децении, повеќе од 400 млади и перспективни музичари го создаваат музичкиот амбиент на концертите на овој специфичен и …

Рецензија кон концертот на Камерниот оркестар на МММ: Шармантно, ведро и музикално Read More »

„Охридско лето“ денеска слави 62 години успешно постоење

„Четврти август, денот кога започна „Охридско лето“, денот кога и се поклонуваме на оперската дива Ана Липша Тофовиќ,  го славиме со огромна возбуда но и одговорност пред сѐ поради значењето и големината на оваа наша најголема музичко-сценска манифестација. Низ годините, тука, на фестивалската сцена настапиле најзвучните имиња од светот на музиката и театарот. Звуците на класичната …

„Охридско лето“ денеска слави 62 години успешно постоење Read More »

Инспиративна вечер со уметниците Јанош Балинт и Владимир Милошевиќ

Инспиративен концерт со внимателно избран репертоар претежно со транскрипции имаа вчеравечер унгарскиот флејтист Јанош Балинт и српскиот пијанист Владимир Милошевиќ. Тие настапија на концертниот подиум во црквата „Света Софија“, изведувајќи ги  „Унгарската пасторална фантазија“ од Доплер, „Сонатината оп.100“ од  Дворжак,  композицијата „Сиринкс за соло флејта“ од Дебиси, „Романски танци“ од Барток, „Медитација“ од Масне и …

Инспиративна вечер со уметниците Јанош Балинт и Владимир Милошевиќ Read More »