„Охридско лето“ приредува концерт за гитари со црногорското дуо Кривокапиќ-Церовиќ

Дваесет и шестата фестивалска вечер на 62-то „Охридско лето“ ќе донесе концерт за дуо гитари со црногорските уметници Горан Кривокапиќ и Данијел Церовиќ. Гитарското дуо ќе настапи во црквата „Света Софија“ од 21 часот.

Маестралните гитаристи Горан Кривокапиќ и Данијел Церовиќ заедно настапуваат на престижни фестивали и во познати концертни сали низ целиот свет меѓу кои Филхармонијата во Санкт Петербург, салата „Мануел де Фаља“ во Мадрид и „Концертгебау“ во Амстердам.

Дуото има широк репертоар кој се состои од транскрипции на „стара“ музика и оригинални композиции од XIX, XX и XXI, со особен акцент на современа музика за две гитари.

Нивната образовна мисија ги води во Универзитетите во Монтреал и Торонто, Унверзитетите „Чапман“ и „Метрополитен“ во САД, конзерваториумот во Мастрихт, како и во повеќе образовни институции во Кина. Првото ЦД на ова дуо е издадено во 2013 година во Црна Гора и содржи дела од Доменикони, Пјацола и Богдановиќ. Во 2015 година, издавачката куќа „Наксос“ го издава првото од серијата на ЦД-а посветени на Англиските свити на Ј. С. Бах во оригинални транскрипции на Церовиќ и Кривокапиќ, додека пак во 2018 следи и второто ЦД со кое се комплетира целиот опус на овие свити од Бах и истото добива одлични критики поради историската автентичност на изведбата и спецификите на транскрипциите.