д.м.г

Осврт кон концертите на „Елиас Ладино“ и „Емилиос Риадис“

Добро е што програмата на годинешново „Охридско лето“ нуди различни жанровски концепти. Во врвот на туристичката сезона, концертите со лесна содржина ги привлекуваат гостите дојдени во Охрид од целиот свет. Уште повеќе, кога во една фестивалска вечер има два интересни музички настани. Таква беше вечерта посветена на ансамблот „Елиас Ладино“ од Израел и грчката вечер

Осврт кон концертите на „Елиас Ладино“ и „Емилиос Риадис“ Read More »

Грчка вечер на „Охридско лето“ со извонредниот квартет „Емилиос Риадис“

Публиката на фестивалот „Охридско лето“ вчера уживаше во класичната музика изведена од грчкиот гудачки квартет „Емилиос Риадис“. Во црквата „Света Софија“ настапија виолинистите Андреас Папаниколау и Јоргос Кујумцоглу, Александра Волтси на виола и Лила Манола на виолончело. Во првиот дел од репертоарот, уметниците изведоа дела од грчки композитори, а во вториот дел го отсвирија  „Гудачкиот

Грчка вечер на „Охридско лето“ со извонредниот квартет „Емилиос Риадис“ Read More »

Вечер на сефедарската музичка традиција

Во Предворјето на црквата „Света Софија“ публиката на фестивалот „Охридско лето“ вчера уживаше во сефардската музичка традиција преку концертот на кларинетистот Даниел Елиас, контрабасистот Марко Брем, Скот Вилсон на уд и канон и Кејси Бонд на думбек (тарабука). Ансамблот „Елиас Ладино“ ја враќа музиката на македонските Евреи дома. Од 1976 години овој ансамбл свири сефардска

Вечер на сефедарската музичка традиција Read More »

Полска вечер на „Охридско лето“  со Емануел Салвадор и Емилија Гох Салвадор

Традиционалната Полска вечер на фестивалот „Охридско лето“ вечерва во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот ќе донесе концерт на виолинистот Емануел Салвадор и виолистката Емилија Гох Салвадор. Емануел Салвадор според стручниот магазин „Страд“ е еден од најдобрите виолинисти од  неговата генерација. Настапувал како солист, камерен музичар и концерт-мајстор на концертните сцени во В.

Полска вечер на „Охридско лето“  со Емануел Салвадор и Емилија Гох Салвадор Read More »

Дино Имери – Блесок на концертниот подиум во Св. Софија

Современата пијанистичка уметност во Македонија бележи значаен подем во дваесет и првиот век. Низа млади уметници се достоен репрезент на нашата култура на интернационалните подиуми. Меѓу нив, веќе е сосем извесно, името на Дино Имери е запишано со златни букви. Дино Имери е комплетен музичар што од најмала возраст цврсто гради концертна кариера како извонреден

Дино Имери – Блесок на концертниот подиум во Св. Софија Read More »