д.м.г

Рецензија: Трио „Аура“ со концертна ревија од допадливи пиеси

Фестивалот „Охридско лето“ игра посебно важна улога во афирмацијата на македонските музички уметници во сферата на класичната музика, како и во претставување на современото македонско музичко творештво. Тоа е нашиот најпрестижен подиум со гостувања на врвни уметници од целиот свет, но и бројна интернационална публика што со задоволство ги следи програмските содржини на фестивалот. Без […]

Рецензија: Трио „Аура“ со концертна ревија од допадливи пиеси Read More »

„Декамерон“ – претстава за човековата  кревкост но и за силата на човечкиот дух

Прилепските актери од Театарот „Војдан Чернодрински“  вчеравечер на фестивалската сцена Долни Сарај во рамки на драмската програма на „Охридско лето“  ја донесоа театарската претстава „Декамерон” од Џовани Бокачо, во режија Мартин Кочовски. Станува збор за претстава која ја следи цикличноста на постоењето, каде што човекот низ постојана борба со вселенските или божествените неправди успева експлозивно

„Декамерон“ – претстава за човековата  кревкост но и за силата на човечкиот дух Read More »

Во „Света Софија“ концерт на светскиот виртуоз на уд, Џозеф Тавадрос

Водечкиот светски виртуоз на инструментот уд, Џозеф Тавадрос, вечерва од 21 часот во црквата „Света Софија“ ќе одржи концерт во рамки на музичката програма на фестивалот „Охридско лето“. На репертоарот ќе бидат негови авторски композиции. Тавадрос е водечки виртуоз на инструментот уд, композитор и добитник на седум награди „Арија“ кои ги доделуваат претставниците на музичката

Во „Света Софија“ концерт на светскиот виртуоз на уд, Џозеф Тавадрос Read More »

УБАВ КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ПИЈАНИСТИЧКА ИНТЕРПРЕТАТИВА

Во широката палета на концертни можности кои ги нуди пијаното, со атрактивната компонента за слушателите и техничките и интерпретациските предизвици за изведувачите, една од попримамливите форми, секако е четирирачното пијано или концертирањето на две или повеќе пијана. Негувајќи го овој начин на изведба, но истовремено, внимавајќи тоа да биде донесено на висококвалитетно ниво, музичката програма

УБАВ КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ПИЈАНИСТИЧКА ИНТЕРПРЕТАТИВА Read More »