Прекрасна програма и извонредни македонски уметници на „Охридско лето“

Феноменален концерт со избрани дела од познати композитори приредија на фестивалот „Охридско лето“ македонските виолинисти Костадин Богданоски и Климент Тодороски придружувани од пијанистите Марија Ѓоршевска и Дино Имери.

Во преполната црква „Света Софија“ каде имаше бројни странски посетители одекнуваше убава и избалансирана програма од разни епохи и разни стилови.

– Мислам дека беше програма која не е непозната и има одлична динамика.
Соната еден од Шуман е вистински десерт за слушателот бидејќи бара еден многу префинет стил, една леснотија во свирењето. Имавме композиција „Од татковината“ која мене на некој начин емотивно ме поврзува дури и самиот наслов, без разлика што е од чешки автор, сепак има нешто славјанско во неа.

Богданоски-Ѓошевска го завршија концертот со прекрасно дивертименто од Стравински коешто е како една сликовница за животот на авторот од неговите денови во Русија па до неговите денови во Америка.

– Тие фолклорни руски мелодии коишто можат да се забележат во дивертименто, понатаму следи швајцарскиот танец, па еден импресионизам кој е присутен во неговата музика, па до крај имаше и примеси на џез и свинг како Гершвин.

Преку синоќешниот концерт на „Охридско лето“, Богданоски настапува пред македонската публика првпат по десеттина години.

Македонскиот виолинист Климент Тодороски кој е роден охриѓанец, пак, не настапува првпат на „Охридско лето“. Тој беше дел од фестивалот заедно со Македонската филхармонија