д.м.г

РЕЦЕНЗИЈА: Моќна сонатна вечер со Ермир Абеши и Мерита Реџа Тершана

За концертот на виолинистот Ермир Абеши и пијанистката Мерита Реџа Тершана на годинешново „Охридско лето“ навлегување во каква и да е оценка на техничките елементи во изведбата, сосема е беспредметно. Албанските уметници, веќе познати на охридската публика, се на она уметничко ниво кога таа, изведбата, е поместена во повисоки сфери кон чиста креација на уметничкиот

РЕЦЕНЗИЈА: Моќна сонатна вечер со Ермир Абеши и Мерита Реџа Тершана Read More »

Целовечерен концерт со македонските уметници Томе Атанасов и Марија Ѓошевска

Во рамките на музичката програма на „Охридско лето“ , во црквата „Света Софија“ вечерва од 21 часот ќе се одржи концерт на македонските уметници, обоистот Томе Атанасов и пијанистката Марија Ѓошевска. Томе Атанасов, првите едукативни насоки во музиката ги добива во средното музичко училиште во Скопје во класата на својот родител и педагог м-р Васил

Целовечерен концерт со македонските уметници Томе Атанасов и Марија Ѓошевска Read More »

Концерт „Монастир“  денеска напладне во Предворјето на „Света Софија“

Тринаесеттиот фестивалски ден на 62-то „Охридско лето“ продолжува денеска напладне со проектот „Монастир“ кој во Предворјето на црквата „Света Софија“ ќе спои музичари од Израел, Република Северна Македонија и САД. Тие ќе изведат песни кои во минатото биле омилени кај Евреите од Монастир со тематика што во себе носи носталгија, меланхолија, спасение и слично. Некои

Концерт „Монастир“  денеска напладне во Предворјето на „Света Софија“ Read More »

„Сликам со тебе“ –втора самостојна изложба на д-р Попоска Карче на „Охридско лето“

„Сликам со тебе“-Приказна од душата беше насловот на ликовната изложба на д-р Наташа Попоска-Карче што вчеравечер беше отворена во Предворјето на црквата „Света Софија“ во рамки на фестивалот „Охридско лето“.Како што рече на отворањето на изложбата историчарот на уметност д-р Иван Заров, пред фестивалската публика е претставен нов опус на слики кои го тосликуваат естетскиот

„Сликам со тебе“ –втора самостојна изложба на д-р Попоска Карче на „Охридско лето“ Read More »

„Животот е…“ –приказна за трансформацијата на животот во денешната корпоративна и виртуелна стварност

Музичко – сценско уживање донесе вчерашната вечер на „Охридско лето“ преку Кабарето „Животот е…“  од Наташа Поплавска. Новата приказна напишана од Ристо Вртев, а режирана и сценски визуелизирана од Поплавска се одигра на сцената „Долни Сарај“ на која настапија и извонредните визуелни уметници, видео дизaјнерот Дејан Матиќ и светло дизајнерот Милчо Александров кои ја создадоа

„Животот е…“ –приказна за трансформацијата на животот во денешната корпоративна и виртуелна стварност Read More »