Камерниот мешан хор „Св. Климент Охридски“ со целовечерен концерт на „Охридско лето“

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“ продолжува вечерва со концерт на Камерниот мешан хор „Св.Климент Охридски“ при соборниот храм „Св. Климент Охридски“ Скопје.

Концертот ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот,  под диригентската палка на Панче Јосифов.

Солисти на вечерта ќе бидат сопранот Биљана Јосифов, алтот Лидија Пшенко, тенотор Дејан Стоев, како и бас-баритонот Невен Силјановски.

Камерниот мешан хор „Св. Климент Охридски“ е формиран во1992 година при Архиепископскиот Соборен храм  „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Хорот редовно ја изведува првата македонска православна литургија  „Литургија на Св. Јован Златоуст”од композиторот Атанас Бадев.

Неговата основна дејност е опслужување на потребите на МПЦ – ОА и досега има одржано 1500 Воскресни (неделни) литургии, 500 Празнични литургии и 18 целовечерни годишни концерти.

Паралелно со оваа активност, хорот е присутен и на концертните подиуми во Македонија, како и на меѓународни фестивали. На меѓународната сцена хорот се појавува на фестивалот на православна – духовна музика во Хајновка, Р. Полска во 1998 и 2001 година, во категорија на професионални хорови каде се здобива со наградата Лауреат на фестивалот. Во 1999 година учествува на меѓународниот фестивал на духовна музика во Софија, Р. Бугарија, додека пак во 2000, 2002, 2007, 2013 и 2019 година хорот се претставува со целовечерни концерти во Рим, како и со целовечерен концерт и Воскресна литургија во 2008 година во Неиве област Алба  Р. Италија. Исто така, со целовечерни концерти хорот е присутен и на престижниот фестивал „Охридско лето“ и тоа  во: 1998, 2001, 2002, 2009 и 2012 година. Покрај богатиот репертоар на православна духовна музика од светските и македонските класични и современи автори, хорот на својот репертоар има и композиции од стари мајстори, композитори од романтичниот период, обработки на македонска фолклорна музика, како и црковни композиции од западната римо-католичка традиција. Хорот е составен од професионални вокални уметници, солисти, вокални педагози и хорски уметници.

Уметнички раководител и диригент на овој ансамбл е проф. м-р. Панче Јосифов.