Новости

Бурни овации за брилјантниот  концерт на големиот турски пијанист Сермет

Впчечатлив драматизам  и импресивен емотивен израз донесе вчеравечер на подиумот во црквата „Света Софија“ маркантниот пијанист од Турција, Хусеин Сермет. Концертот беше вистинско уживање на публиката.

Повеќе »

„Чудна случка со кучето во ноќта“- црна комедија за предрасудите кон различностите

Урбана драма по текстот на Сајмон Стивенс, базиран на романот на Марк Хадон,а во режија на извонредната Зоја Бузалковска приредија вчеравечер  на „Охридско лето“ актерите

Повеќе »

Волшебен амбиент на „Долни Сарај“ со сопранот Марија Јелиќ и Оркестарот на Операта на Српскиот народен театар од Нови Сад

Извонредниот глас на сопранот Марија Јелиќ од Србија вчеравечер  одекна на сцената „Долни Сарај“, а прекрасниот амбиент беше надополнет со врвните музичари од Оркестарот на

Повеќе »

РЕЦЕНЗИЈА кон концертот на Триото „Супниевски“:Полска вечер на „Охридско лето“ со харизматични млади уметници

Најдобар начин да внесете свежина во концертната програма на „Охридско лето“ е да поканите млади уметници. Магдалена, Ана и Каролин се три сестри што го

Повеќе »

Постари Новости

Охридско лето жали за смртта на д-р Драган Спасески-Охридски – Изгубивме пријател и голем уметник

Фестивалот Охридско Лето жали за големата загуба, смртта на нашиот голем пријател и уметник д-р Драган Спасески-Охридски. Својата креативната енергија ја црпеше од Охрид а со своите уметнички дела

Повеќе »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година -Трет дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година. Почитувани! Ви се обраќам,

Повеќе »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година – Втор дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година. Почитувани! Ви се обраќам,

Повеќе »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година Прв Дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година. Почитувани! Ви се обраќам,

Повеќе »

И ова лето уметниците на Охридско лето ја слушнаа приказната за древниот Охрид

И покрај пандемијата, уметниците на фестивалот Охридско лето и годинава имаа прилика да ја слушнат приказната за древниот Охрид  и да понесат  незаборавнни спомени. Голем

Повеќе »

СПОДЕЛИ